Freke Huysmans

Freke graduated in 2014 as a dietitian. Her interest in healthy food goes back to her childhood. Her parents taught her how important a healthy lifestyle is. Because she has two brothers who suffer from diabetes mellitus there was also a lot of attention to healthy, well-balanced meals. 

After she obtained her bachelor degree in nutrition and dietetics, it was a logical step for her to specialize in the field of diabetes mellitus. This is why she took up the postgraduate studies in Diabetes Education.

She is currently working as a dietitian in the diabetes Convention of the AZ Nikolaas hospital in Sint-Niklaas. Here she works with diabetes patients. She combines this job with working as a dietitian at "De Voedingsbrug".

Freke tries to look for a personal and sustainable eating pattern that you can maintain on the long term. She tries to find a balance, so that there is also room to enjoy food.

  • Freke gives nutritional advice on:
  • -Irritable bowel syndrome: LOW FODMAP diet
  • -Building a healthy and vegetarian or vegan diet
  • -Diabetes mellitus
  • -Food allergies (egg, mustard, wheat, soy, nuts, peanuts, cow's milk, ...)
  • -Food intolerances (gluten, lactose, fructose, glutamates & histamine)
  • -Eating disorders (Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, Binge, Orthorexia, ...)

 


Personal Information

  • Naam: Huysmans
  • Voornaam: Freke
  • Geboortedatum: 1993
  • E-mailadres: freke@devoedingsbrug.be

Education

  • Postgraduaat Diabeteseducator Erasmushogeschool Brussel (2015)
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde (2014)

Experience

 

  • Diëtiste en diabeteseducator, voedingsadvies geven aan zowel ambulante als gehospitaliseerde diabetespatiënten: AZ Nikolaas Sint - Niklaas (2016 - heden)
  • Diëtiste,  voedingsadvies geven aan ambulante diabetespatiënten, dieetadvies geven aan gehospitaliseerde patiënten op de afdeling revalidatie: ZNA Middelheim (2015)
  • Zelfstandige diëtiste in bijberoep: Groepspraktijk Mercuria en De Voedingsbrug: (2015 - heden)
  • Diëtiste, voedingseducatie geven aan kinderen en jongeren met eetstoornissen (anorexia nervosa, obesitas,...): Universitaire Kinder - en jeugdpyschiatrie Antwerpen (2014)
  • Diëtiste, voedingsadvies geven aan ambulante diabetespatiënten en dieetadvies geven aan gehospitaliseerde patiënten op de afdeling pneumologie: ZNA Middelheim (2014)

Traineeships

  • Stagair-diëtiste, peilen naar de voedingstoestand van de opgenomen patiënten en op basis van ziektegerelateerde noden de voeding aanpassen. Verder ook uitvoeren van de voedingsadministratie en band controle: Ziekenhuis Inkendaal (2014)
  • Stagair-diëtiste, peilen naar de voedingstoestand van de opgenomen patiënten op diverse afdelingen in het ziekenhuis. Op basis van de ziektegerelateerde noden vervolgens de voeding aanpassen. Verder ook dieetadvies geven en bijwonen bij onder meer  patiënten met cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, kanker, en maag-darm gerelateerde aandoeningen: ZNA Middelheim (2014)

Additionational trainings

  • IPSIG, Interprofesioneel samenwerken in de gezondheidszorg, Universiteit Antwerpen (2014)
  • Basisbehandeling bij eetstoornissen, Kenniscentrum Eetexpert (2014)
  • Vroege herkenning en aanpak van eetstoornissen, Academy for Eating Disorders (2014)
  • Diabetes training, Lifescan (2015)
  • Diabetessymposium eerstelijnseducatoren, UZ Brussel (2015)
  • Lentesymposium, Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en diëtisten (maart 2016)
  • Workshop laag fodmap dieet, Ann Parmentier (april 2016)
  • Workshop diëtistendraaiboek en toolkit bij de behandeling van obesitas, Eetexpert (april 2016)
  • Voedeslallergie en intolerantie binnen de diëtisten praktijk, Allergiediëtisten (mei - oktober 2016)
  • Bijscholing rond nieuwe ontwikkeling in de behandeling van Diabetes Mellitus (AZ Nikolaas, september 2016)
  • Voeding en nieren, Kintu (september 2016)
  • Workshop coeliakie, VBVD (februari 2017)
  • Masterclass eetstoornissen, Kintu (mei 2017)
  • Workshop vegetarische en veganistische dagmenu's opstellen, Kintu (september 2017)
  • FODMAP basis cursus, fodmap foodies (oktober 2017)

PDF